Gondviselés

2021.07.11

Gondviselés avagy gondját viseljük a gyermeknek vagy valóban törődünk vele?

Olyan szép ez a szó, de ha játszunk a szóval.... gond viselés.

Amikor én gyerek voltam, nem volt idő finomkodásra. Nem volt idő a fejlesztő játékokra a külön foglalkozásokra. Vagy pénz nem volt rá vagy idő, vagy anya fáradt volt már ehhez. Megkaptuk, amire szükségünk volt, de ez köszönő viszonyban nincs a mai tendenciával. Gondunkat viselték. Nyilván anyáink gyermekkora még kevesebb valódi törődést mutatott, nagyanyáinké pedig ennél is kevesebbet a háborúk és éhínségek idején.

Gondolj csak bele, hogyan neveltek a szüleid? 

Milyen minőségben kapcsolódtál a szüleidhez?

Éppen csak elláttak vagy kaptál minőségi törődést? Fókuszban volt-e a lelki fejlődésed? Vagy csak a testi szükségleteid? Étkezés, ruházkodás, iskolai felkészülés...

Általában úgy neveljük a gyermekeinket, ahogyan mi nőttünk fel. Ez a mintánk, ez adott, hiszen ezt láttuk, tapasztaltuk. Előfordulhat, hogy pont ellentétesen, makacs elhatározásból, hogy csakazértse leszek olyan, mint az anyám. Biz' én többet adok a gyerekemnek, szebbet, jobbat, minőségibbet. Ez utóbbi se sokkal jobb, mivel tudatos erőszakot veszünk a mintánkon, pláne rosszabb, ha ezt belső neheztelés által motiváltan tesszük. És korántsem biztos, hogy a gyermekünknek erre a fajta túltolásra van szüksége. Állj meg egy pillanatra, és próbálj meg magadhoz igazán őszinte lenni, hogy milyen módon neveled a gyermeked! A valódi igényi is figyelembe vannak véve vagy csak a szükségletei? Valóban ő szeretné a 22. fejlesztő tábort a nyáron vagy te szeretnél belőle szuper géniuszt faragni? Legyen bátorságod felülvizsgálni a módszereidet!

Legyen bennünk annyi, hogy megkérdezzük a gyermekeinket, hogy mi a vágyuk. Tartalmas beszélgetések, valódi figyelem, valódi anyai törődés. Legyen legalább lefekvés előtt 10 perc a bizalmas, szeretetteljes pusmogásra. Ezek adják majd meg a gyermeknek a biztonság érzetet, a stabilitást. Itt fogja megtanulni, hogyan törődjön majd ő az övéivel. Elképesztő nagy ennek a jelentősége. Ezeken az apró dolgokon múlik a jövő nemzedék érzelmi stabilitása. Nem kis felelősség ez.

Ma is hoztam pozitív megerősítéseket, ha szeretnéd a letöltéseket, akkor hozzászólásban írj IGENt, és érkeznek a letöltések.

Ismerem a Teremtő nézőpontját a gondviselésről.

Tudom milyen érzés a valódi anyai törődés.

Tudom, hogyan törődjem a gyermekemmel.

Tudom milyen érzés valódi figyelemmel kapcsolódni a gyermekemhez, túlzások nélkül.

Képes vagyok rá, hogy könnyedén felmérjem gyermekem valódi igényit, anélkül, hogy a saját vágyaimat vetíteném ki rá.

Engedem, hogy gyermekem a saját tempójában fejlődjön, ahogyan a legkomfortosabb neki.

Képes vagyok a Feltétel Nélküli Szeretet teréből inspirálódni a gyermekem nevelésével kapcsolatban, ahelyett, hogy régi sérelmek és neheztelések mentén tenném ezt.